Aukioloajat
Olemme avoinna
ma-pe 08:00-18:00
la 10:00-14:00
Käyntiosoite
Kirkkokatu 6 ,
80110 Joensuu

5 vinkkiä läppärin hankintaan

14.08.2020

 Mikä on koneen käyttötarkoitus

 

Ensimmäisenä asiana kannattaa miettiä, mitä koneella tullaan pääsääntöisesti tekemään. Onko kyseessä hankinta päivittäisiin Call of Duty -pelimaratoneihin, non-stop-sometukseen, vaiko kenties maltillisempaan uutisten seuraamiseen ja satunnaiseen videoiden katseluun? Mitään ”väärää” käyttötarkoitusta ei ole olemassakaan ja oikeanlaisen aparaatin löytäminen on win-win -tilanne kaikille osapuolille.

 

Mikä on budjettisi? Muista, että markalla saat markan tavaran!

 

Luonnollisesti budjetti tulee mukauttaa omalle kukkarolle sopivaksi, mutta varsinkin tietotekniikassa hyvä ja halpa tulevat useimmiten kahdessa eri paketissa. 500 eurolla et valitettavasti saa ydinräjähdyksen kestävää NASA:n supertietokonetta, joka pyörittää ne uusimmat pelit seuraavat 8 vuotta moitteetta kaikki grafiikka-asetukset kaakossa.

Mikäli käyttötarkoitus taasen on pääsääntöisesti laskujen maksaminen, sosiaalinen media ja kissavideoiden katselu, on turhaa investoida tuhansia euroja raskaaseen käyttöön optimoituun laitteeseen, kun vähemmälläkin pärjää täysin. Budjetin sovittaminen käyttötarkoitukseen onkin monesti se haastavin osuus ja tässä(kin) kannattaa konsultoida alan ammattilaista.

Minkä kokoisen laitteen tarvitset

 

Käytätkö konetta työ-/lomamatkoilla, kulkeeko kone päivittäin mukanasi vai onko kone pääsääntöisesti telakoituna yhteen ja samaan paikkaan? Liikkuvan ihmisen valinnaksi suosittelen ehdottomasti kokoluokkaa 13”-14”, koska tällöin kone pysyy siedettävän kokoisena, helposti liikuteltavana ja näyttö on kuitenkin postimerkkiä suurempi. Tämän lisäksi kanssamatkustajien mieli pysyy rauhallisena, kun et viritä kerrostalon kokoista mediajärjestelmääsi esimerkiksi junassa. Tuumien lisäksi myös laitteen paino ja ulkomitat on syytä ottaa huomioon. Paikallaan olevaksi koneeksi taasen kannattaa ainakin harkita mitoitukseltaan suurempaa 15,6”-17” konetta, kukapa ei pitäisi suuremmasta näyttöpinta-alasta olosuhteiden tämän mahdollistaessa, varsinkin jos koneen kanssa ei ole tarkoitus käyttää erillistä näyttöä.

 

Huomioi mahdolliset erityisominaisuudet

 

Varsinkin lukio-opiskelijoille on tärkeää valita kone tarkoin, koska mm. ylioppilaskirjoituksissa käytettävä Abitti-järjestelmä vaatii koneelta tiettyjä ominaisuuksia eikä ole yhteensopiva kaikkien laitteiden kanssa. Valitettavasti tähän ei ole mitään järkiperäistä määritelmää esimerkiksi hinnan suhteen, vaan jokaisen koneen kohdalla asia on käytännössä varmistettava erikseen (ellei asiantunteva myyjäliike ole tehnyt tätä puolestasi!)

Panosta laitteen käyttöönottoon

 

Sinällään läppäri on ns. pakasta vedettynäkin ”käyttökelpoinen”, mutta tehtaan asennuksen mukana koneeseen on tungettu mitä merkillisempiä ohjelmistoja, joille kovin harva omaa minkäänasteista tarvetta, mutta jotka hidastavat konetta täysin turhaan. Näitä ohjelmistoja voi toki halutessaan asentaa puhtaan asennuksen jälkeenkin. Usein koneista löytyy myös jo vanhentunut versio Windowsista, ajureista ja ohjelmista. Meiltä hankittuun koneeseen teemme halutessasi puhtaan asennuksen uusimmilla päivityksillä, jolloin pääset käyttämään siistittyä konetta suoraan hankinnan jälkeen ilman ylimääräistä päänvaivaa! Myös tiedostojen siirto vanhalta laitteelta onnistuu tässä yhteydessä. Vaikket olisikaan hankkinut konettasi meiltä, voit tuoda myös muualta hankitun koneen alkuasennusta varten.

Kuulostaako monimutkaiselta? Ei haittaa! Avustamme mielellämme kaikissa mahdollisissa pulmissa ja yhdessä löydämme taatusti sen optimaalisimman vaihtoehdon juuri sinun käyttötarkoitukseesi ja yhteyden meihin saat näppärästi TÄÄLTÄ


Lisää luettavaa

Turvallinen asiointi korona-aikaan

06.11.2020

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimenpiteitä. Asiakkaat ovat Tikofixille aina ykkösasia ja teemmekin kaikkemme pitääksemme asioinnin mahdollisimman turvallisena.

Lue artikkeli

Termit tutuksi osa 3 - näytönohjaimen salat

11.02.2021

Kolmannessa osiossa tutustumme näytönohjaimeen, eli kapineeseen, joka piirtää kuvan näytölle käyttäjän ihailtavaksi.

Lue artikkeli

Pelitietokoneen anatomia

26.08.2020

Monesti pöytäkone hankitaan juurikin pelikäyttöä varten. Tänään avaamme hieman, mitä tällainen pelikapistus sitten pitääkään sisällään ja miten semmoinen rakennetaan.

Lue artikkeli