Aukioloajat
Olemme avoinna
ma-pe 08:00-18:00
la 10:00-14:00
Käyntiosoite
Kirkkokatu 6 ,
80110 Joensuu

Miksi rakennuttaa tietokone myymälässä, kun sen voi tehdä itse?

23.07.2020

Tietokoneen hankinta/päivitys on edessä, jolloin valveutunut tee-se-itse -mies aloittaa tiukan hintavertailun ja huomaa saavansa tarvitsemansa osat yksittäin tilattuina pakettia edullisemmin. Asentamisestahan ei tietenkään ruveta mitään maksamaan, koska senhän voi tehdä itse! Tässä kohtaa mainittakoon, että minulla ei todellakaan ole mitään DIY-meininkiä vastaan ja tulee itsekin harrastettua tein itse ja säästin -ratkaisuja, joskin vaihtelevalla menestyksellä.

Esimerkkinä käytän meille taannoin päivitykseen rantautunutta kapistusta, joka oli alun pitäen tuntemattoman kotikasaajan aikaansaannoksia. Kone itsessään lähti kyllä käyntiin ja suoriutui pieniä järjestelmäongelmia lukuun ottamatta tehtävästään välttävästi ja tarkoituksena oli ainoastaan lisätä tehokkaampaa palikkaa vanhojen tilalle. Lähtötilanne näyttikin tältä:

Ensimmäisenä silmään pistää hivenen liberaalin johdottamisen lisäksi kohtalaisen kieroon asennettu M.2 SSD-levy, joka kuitenkin ilmeisestä vääntymisestä huolimatta toimi. Tietokoneen kasaus itsessään on hyvinkin palapeliä muistuttava toimenpide, mutta yhtenä sudenkuoppana on liiallinen (tai liian vähäinen) voimankäyttö eri komponenttien asennuksissa. Esimerkkinä seuraavasta kuvasta löytyvä M.2-levy sujahtaa oikein asennettuna paikalleen lähes itsestään (olettaen, että lähtökohtaisesti on valittu oikeanlainen levy), kun taas esimerkiksi prosessorin jäähdyttimen asennus tuntuu ajoittain kaipaavan rautakankea vipuvarreksi.

Seuraavana verkkokalvot taltioivat näytönohjaimen, joka itsessään on oikeaoppisesti kytketty, mutta tämän 2-slottia vievän ohjaimen jäähdyttimen eteen oli unohtunut peltinen suojalevy, joka luonnollisesti heikentää ilmanvaihtoa ja aiheuttaa turhaa kuumenemista laitteistoon.

Kaikki pulmat saatiin kuitenkin selätettyä ja tästäkin PC:stä loihdittiin lähes uudenveroinen Tikofix-valioyksilö. Olisiko nämä muutokset saanut tehtyä itse kotioloissa? Aivan varmasti. Olisiko kotinikkarointi ollut edullisempi ratkaisu? Kyllä myös tähän. Olisiko joku kuitenkin voinut jäädä huomioimatta, tai mennä pieleen? Noh, ylempänä olikin lueteltu joitakin mahdollisia skenaarioita tähän liittyen.

Meiltä kone- tai päivityspakettia tilatessasi saat toimivan ja siistin kokonaisuuden, eikä sinun tarvitse käyttää kallisarvoista aikaasi manuaalien selaamiseen, saati elää jatkuvassa epätietoisuudessa siitä, tulikohan jokainen johto nyt oikeaan kohtaan vai särkyikö kenties joku komponentti; yhdenkin osan rikkoutuminen kun maksaa todennäköisesti moninkertaisesti verrattuna ammattilaisen tekemän kasauksen kustannuksiin. Viime kädessä päätös siitä, kuka koneesi kasaa on tietenkin Sinun vapaasti valittavissa.

Mikäli koneen ehostaminen/uusiminen muuttui juuri ajankohtaiseksi, ota rohkeasti yhteyttä!


Lisää luettavaa

Miksi tietokoneen vuosihuolto on tärkeä

17.07.2020

Miksi tietokoneen vuosihuolto on järkevä investointi? Ei hätää, minäpä kerron!

Lue artikkeli

5 vinkkiä läppärin hankintaan

14.08.2020

Kesä lähestyy päätöstään, kansa palaa töiden pariin ja opiskelutkin pyörähtävät käyntiin. Monestikin tässä kohtaa havahdutaan siihen tosiasiaan, että rakas läppäri on muuttunut raihnaiseksi konevanhukseksi ja mieli halajaa tuoreempaa työvälinettä. Tietokone on kuitenkin monesti iso investointi, eikä sian säkissä ostaminen ole koskaan paras vaihtoehto, joten ohessa muutama pohtimisen arvoinen asia.

Lue artikkeli

Mikä näyttö minulle sopisi?

02.10.2020

Näyttö, tuo tuijotetuin osa tietokonetta on monella käyttäjällä ns. ”pakollinen paha” ja kivitalon kokoisten neliskanttisten kuvaputkivermeiden poistuttua markkinoilta harjaantumattoman käyttäjän valintakriteerinä toimiikin useimmiten näytön tuumakoko ja luonnollisesti hinta. Kyllähän näilläkin kriteereillä sen YouTuben saa näkymään, mutta tämän kirjoituksen tarkoituksena on avata mihin kaikkeen Sinun kannattaa huomiosi kiinnittää saadaksesi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen laitteestasi.

Lue artikkeli