Aukioloajat
Olemme avoinna
ma-pe 08:00-18:00
la 10:00-14:00
Käyntiosoite
Kirkkokatu 6 ,
80110 Joensuu

Pelitietokoneen anatomia

26.08.2020

Mallikappaleena toimii tällä kertaa raskaaseen peli- ja striimauskäyttöön luotu kone, mutta sama toimintaperiaatehan näissä kaikissa on, ainakin lähtökohtaisesti. Laite tulee siis ennen ensimmäistäkään hankintaa suunnitella käytettävissä olevan budjetin ja ennen kaikkea käyttötarkoituksen mukaiseksi. Kirjoituksen lopusta löydät vielä listauksen kyseiseen projektiin valikoiduista osista.

Osien ollessa selvillä alkaakin itse rakennusprosessi. Ensimmäisenä valmistellaan kotelo, tehdään siihen tarvittavat asennukset, kuten kotelotuulettimien kytkeminen. Esimerkkikoneessa myöskin kotelon kattopaneeli piti vaihtaa AIO-nestejäähyn asennuksen mahdollistamiseksi. Tämän jälkeen koteloon kytketään virtalähde odottamaan muiden osien asennusta.

Tietokoneen toiminnan pohjana on emolevy, johon alkuun kiinnitetään muistit, M.2 -levy sekä prosessori. Tässä kohtaa asennettaisiin myös prosessorin ilmajäähdytys, mutta kyseisessä mallissa on niinsanotusti raksia laitettu ruutuun sen verran reilusti, että jäähdyttäminen hoidetaan nestejärjestelmää käyttäen. Tämän vaiheen jälkeen emolevy on valmis siirrettäväksi kotelon sisään.

Viimeisessä rakentamisvaiheessa kiinnitetään AIO:n jäähdytin koteloon, kytketään tämä prosessoriin ja asennetaan näytönohjain paikalleen.

Lopuksi täräytetään virrat päälle ja siirrytään käyttöjärjestelmän ym. ohjelmistojen asennukseen, josta tarinoidaan vielä tuonnempana erikseen. Mikäli himo yltyi ja tekisi mieli päivitellä konetta järeämpään, ohessa listaus kyseisen kokoonpanon osista ikään kuin suuntaa antamaan. Nämähän ovat aina täysin muokattavissa ja meillä avustetaan mielellään niin osien valinnassa kuin kasauksessakin.

AMD Ryzen 3900XT

Asus Strix X570-F

Corsair Hydro H150i Pro 360

32GB DDR4 3200MHz CL16

Fractal Design Define 7 Black TG

Corsair TX850 Semi-Modular

1.0TB M.2 NVMe SSD Kingston A2000

Asus Rog Strix GeForce RTX 2080Ti OC

4TB WD Blue HDD


Lisää luettavaa

"Pöytäkone vie liikaa tilaa" - vai viekö sittenkään?

27.04.2021

Mikä on NUC? Artikkelissa tutustumme läppärin ja pöytäkoneen välimuotoon, joka tuo esiin molempien maailmojen parhaat puolet.

Lue artikkeli

Vanhan tietokoneen elvytys

02.12.2020

Alkaako vanha tietokone tuntua jo hieman turhan hitaalta tai vaivaiselta? Uuden tietokoneen ostaminenhan on yleensä se helpoin oikotie onneen, mutta monesti parempi valinta niin kukkaron kuin ekologisuudenkin kannalta on luonnollisesti katsastaa, olisiko vanhan koneen fiksaus kuitenkin se fiksumpi tapa.

Lue artikkeli

Tietokoneen perusteellinen huolto

17.11.2021

Huollosta on tullut aiemminkin pakistua, mutta sen merkitystä ei voi liiaksi korostaa.

Lue artikkeli