27.04.2021
Tiesitkö, että pöytätietokoneen ei tarvitse olla suuri, tilaa vievä kokonaisuus? Moni pitää suuren pöytänäytön tarjoamasta näyttöpinta-alasta työskennellessään, mutta vieroksuu suuren keskusyksikön vaatimaa tilaa ja johtosekamelskaa. Vastauksena tähän on Intel NUC – erittäin pienikokoinen tietokoneen keskusyksikkö, jonka voi kätevästi kiinnittää vaikkapa näytön taakse piiloon.
NUC pitää sisällään samat osat kuin tavallinen pöytätietokonekin, huomattavasti pienempään tilaan pakattuna. Luonnollisesti pienempään tilaan ei saa survottua niin tehokasta rautaa, kuin suurempaan pönttöön, mutta monesti toimistotyöskentely ja nettisurffaus ei vaadi useiden satojen eurojen näytönohjaimia tai suorittimia. Koneeseen pystyy vaihtamaan keskusmuistin sekä tallennustilan, mutta esimerkiksi suoritin on kiinteä, joten sen valintaan on syytä kiinnittää huomiota koneen hankintavaiheessa.
NUC:sta löytyy samat tavalliset liitännät: HDMI, USB, Audio, RJ-45. Koneeseen on myöskin integroitu sisäinen WLAN sekä Bluetooth, joten langattomat yhteydetkin aukeavat luonnostaan. Kone liitetään erilliseen näyttöön HDMI-kaapelilla, näppäimistö ja hiiri kytketään NUC-keskusyksikköön. Langattomilla valinnoilla saadaan ylimääräisiä johtoja pois häiritsemästä.
Mihin NUC-tietokone sitten sopii? Oikeastaan kaikkeen muuhun, paitsi vaativaan videoeditointiin tai pelaamiseen. Se tarjoaa oivallisen kompromissin suuren näyttöpinta-alan ja erillisen näppäimistön sekä kannettavan koneen näppäryyden välillä. NUC:ia on myös tarvittaessa huomattavasti kätevämpi liikutella, kuin perinteistä pöytäkonekokonaisuutta. Halvimmillaan kokonaisen NUC-paketin saa meiltä alle 500€, riippuen valituista komponenteista. Kysy ihmeessä lisää, niin rakennetaan juuri Sinulle sopiva kokonaisuus!
19.02.2021
Sarjan neljäs osa tarjoaa tiedonjanoisille selonteon tallennustilasta, siitä toisesta 'muistista', johon nimensä mukaisesti kaikki koneessa oleva tieto tallennetaan.
Lue artikkeli26.01.2021
Laitteiden hankintaa ja olemassa olevien laitteiden päivittämistä mutkistaa monestikin tietotekninen sanaviidakko tyyliin CPU, DDR, RAM, GPU, NVMe ja äkkiähän siinä menee niin pieni kuin isompikin ihminen pyörälle päästään. Seuraavien viikkojen aikana toimituksemme tarkoitus on avata tätä mystistä terminologiaa ja kertoa näiden lyhenteiden ja osien käyttötarkoitukset ihan kansankielellä. Ensimmäisessä jaksossa hypätään suoraan altaan syvään päähän ja tutustutaan prosessorin, tuon tietokoneen sydämen merkitykseen.
Lue artikkeli02.12.2020
Alkaako vanha tietokone tuntua jo hieman turhan hitaalta tai vaivaiselta? Uuden tietokoneen ostaminenhan on yleensä se helpoin oikotie onneen, mutta monesti parempi valinta niin kukkaron kuin ekologisuudenkin kannalta on luonnollisesti katsastaa, olisiko vanhan koneen fiksaus kuitenkin se fiksumpi tapa.
Lue artikkeli