Aukioloajat
Olemme avoinna
ma-pe 08:00-18:00
la 10:00-14:00
Käyntiosoite
Kirkkokatu 6 ,
80110 Joensuu

Termit tutuksi osa 1 - mikä on prosessori?

26.01.2021

CPU/Prosessori/”Prossu”/Suoritin

Tämä on tietokoneen aivot, eli osa, joka suorittaa laskutoimituksia. Tietokone digitaalisena laitteena käsittelee ykkösiä ja nollia, tästä muodostuu sitten näkemämme sisältö ruudulla. Esimerkiksi nettisivun latautumiseen vaikuttaa nettiyhteyden nopeuden lisäksi se, kuinka nopeasti tietokone pystyy ”laskemaan” sisällön, eli piirtämään sivun näytölle. Laskenta- ja editointikäytössä ero suoritusajoissa on monikymmenkertainen heikoimpien ja tehokkaimpien mallien välillä. Myöskin pelikäytössä ruudunpäivitysnopeuteen (FPS) prosessorin teholla on suuri vaikutus.

Prosessorin nopeus vaikuttaa siis eniten tietokoneen yleiseen suorituskykyyn, toisin sanoen siihen, kuinka nopeasti tietokone toimii. Nopeus yleensä riippuu monesta tekijästä, pelkkä ”Core ii viitonen” tai ”AMD” ei riitä kertomaan oikeastaan mitään. Intel on myynyt Core i5 -mallinimettyjä prosessoreita vuodesta 2009 alkaen ja sanomattakin selvää, että ensimmäiset Core i5 -prosessorit ovat todella hitaita verrattuna nykypäivän vastineisiinsa. Myöskään kellotaajuus ei kerro koko totuutta – siinä missä nykyisissä Intelin prosessoreissa on keskimäärin korkeammat kellotaajuudet, saavuttaa AMD:n prosessori alemmalla kellotaajuudella saman laskentatehon (IPC).

Prosessoreissa on myös eri määrä ytimiä, joka tarkoittaa, että se voi suorittaa useampaa tehtävää yhtä aikaa (tai vaihtoehtoisesti samaa tehtävää useammalla ytimellä). Vaikkei näytöllä olisi auki kuin nettiselain, pyörii taustalla usein reilusti muita prosesseja, jotka vaativat osansa tehosta. Nykypäivänä neljää ydintä voidaan pitää käytännön lähtötasona jouhevaan peruskäyttöönkin, kahdeksaa ydintä raskaampaan työskentelyyn/pelaamiseen ja tätä suurempia määriä vaativaan tehokäyttöön ja moniajoon.

Kannettavissa tietokoneissa prosessoria ei nykykoneissa pysty vaihtamaan, joten kannettavan hankinnassa, mitä komponentteihin tulee, kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota prosessoriin. Tänä päivänä hädin tuskin välttävä lähtötason prosessori ikääntyy herkästi ja koko kone voi olla parissa vuodessa täysin käyttökelvoton, siinä missä kertaluokkaa paremmalla prosessorilla varustettu kone on vielä täysin soiva peli.


Lisää luettavaa

G502 - pelihiirien aatelia

06.08.2020

Tämänkertaisen epistolan tarjoaa vieraileva tähtemme Antti 'kyrex' Kyyrönen, hiirien ym. oheislaitteiden grand "old" man, jonka tuoteanalyysit perustuvat yli 20 vuoden kokemuksiin tietoteknisten vempaimien parissa. Päivän polttavana puheenaiheena on pelaamiseen tarkoitettu Logitech G502.

Lue artikkeli

Miksi rakennuttaa tietokone myymälässä, kun sen voi tehdä itse?

23.07.2020

Tämänkertaisessa blogautuksessa pureudumme tietokoneen kasaamiseen, sekä siinä piileviin uhkiin ja mahdollisuuksiin

Lue artikkeli

Windowsin päivitykset

21.05.2021

Päivitykset – tuo sana, joka herättää tunteita monissa tietokoneen käyttäjissä. Tämänkertaisessa blogautuksessa käymme läpi päivitysten tarkoituksen ja vaihtoehtoja niiden asentamiseen.

Lue artikkeli