26.01.2021
CPU/Prosessori/”Prossu”/Suoritin
Tämä on tietokoneen aivot, eli osa, joka suorittaa laskutoimituksia. Tietokone digitaalisena laitteena käsittelee ykkösiä ja nollia, tästä muodostuu sitten näkemämme sisältö ruudulla. Esimerkiksi nettisivun latautumiseen vaikuttaa nettiyhteyden nopeuden lisäksi se, kuinka nopeasti tietokone pystyy ”laskemaan” sisällön, eli piirtämään sivun näytölle. Laskenta- ja editointikäytössä ero suoritusajoissa on monikymmenkertainen heikoimpien ja tehokkaimpien mallien välillä. Myöskin pelikäytössä ruudunpäivitysnopeuteen (FPS) prosessorin teholla on suuri vaikutus.
Prosessorin nopeus vaikuttaa siis eniten tietokoneen yleiseen suorituskykyyn, toisin sanoen siihen, kuinka nopeasti tietokone toimii. Nopeus yleensä riippuu monesta tekijästä, pelkkä ”Core ii viitonen” tai ”AMD” ei riitä kertomaan oikeastaan mitään. Intel on myynyt Core i5 -mallinimettyjä prosessoreita vuodesta 2009 alkaen ja sanomattakin selvää, että ensimmäiset Core i5 -prosessorit ovat todella hitaita verrattuna nykypäivän vastineisiinsa. Myöskään kellotaajuus ei kerro koko totuutta – siinä missä nykyisissä Intelin prosessoreissa on keskimäärin korkeammat kellotaajuudet, saavuttaa AMD:n prosessori alemmalla kellotaajuudella saman laskentatehon (IPC).
Prosessoreissa on myös eri määrä ytimiä, joka tarkoittaa, että se voi suorittaa useampaa tehtävää yhtä aikaa (tai vaihtoehtoisesti samaa tehtävää useammalla ytimellä). Vaikkei näytöllä olisi auki kuin nettiselain, pyörii taustalla usein reilusti muita prosesseja, jotka vaativat osansa tehosta. Nykypäivänä neljää ydintä voidaan pitää käytännön lähtötasona jouhevaan peruskäyttöönkin, kahdeksaa ydintä raskaampaan työskentelyyn/pelaamiseen ja tätä suurempia määriä vaativaan tehokäyttöön ja moniajoon.
Kannettavissa tietokoneissa prosessoria ei nykykoneissa pysty vaihtamaan, joten kannettavan hankinnassa, mitä komponentteihin tulee, kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota prosessoriin. Tänä päivänä hädin tuskin välttävä lähtötason prosessori ikääntyy herkästi ja koko kone voi olla parissa vuodessa täysin käyttökelvoton, siinä missä kertaluokkaa paremmalla prosessorilla varustettu kone on vielä täysin soiva peli.
14.08.2020
Kesä lähestyy päätöstään, kansa palaa töiden pariin ja opiskelutkin pyörähtävät käyntiin. Monestikin tässä kohtaa havahdutaan siihen tosiasiaan, että rakas läppäri on muuttunut raihnaiseksi konevanhukseksi ja mieli halajaa tuoreempaa työvälinettä. Tietokone on kuitenkin monesti iso investointi, eikä sian säkissä ostaminen ole koskaan paras vaihtoehto, joten ohessa muutama pohtimisen arvoinen asia.
Lue artikkeli04.02.2021
Informatiivisen juttusarjamme toisessa osassa pureudumme tietokoneen keskusmuistiin; mitä se semmoinen RAMmi on ja montako sellaista tarvitsee?
Lue artikkeli02.12.2020
Alkaako vanha tietokone tuntua jo hieman turhan hitaalta tai vaivaiselta? Uuden tietokoneen ostaminenhan on yleensä se helpoin oikotie onneen, mutta monesti parempi valinta niin kukkaron kuin ekologisuudenkin kannalta on luonnollisesti katsastaa, olisiko vanhan koneen fiksaus kuitenkin se fiksumpi tapa.
Lue artikkeli