11.02.2021
Näytönohjain/GPU
Tämä on se tietokoneen osa, joka on vastuussa kuvan piirtämisestä näytölle. Joistain prosessoreista löytyy myös sisäänrakennettuna integroitu näytönohjain (iGPU), joka riittääkin vallan mainiosti peruskäyttöön, kuten nettiselailu, YouTube-videot, toimistohommat ja niin edelleen. Tehokkaimmat iGPU:t suoriutuvat myös kevyemmistä pään peleistä, joten perusmalliseen netti-/toimistokoneeseen ei yleensä kannata ottaa erillistä näytönohjainta, vaan valita prosessori, josta sellainen löytyy.
Varsinaiseen pelikäyttöön kuitenkin erillinen näytönohjain on pakkovalinta, ja prosessorin ohella sillä onkin suurin vaikutus pelitietokoneen tehokkuuteen. Monesti tuijotetaan vain grafiikkamuistin määrää, ja vaikka se nykypäivänä yleensä korreloikin näytönohjaimen teholuokkaan, ei se kuitenkaan yksinomaan riitä kertomaan näytönohjaimen tehosta. Näyttömuistin määrä vaihtelee kevyempien pelimallien 4 gigasta aina tehokkaimpien mallien 24 gigaan. Kuitenkin, peliresoluutiosta riippuen, 6-10 gigaa on aivan riittävä määrä tänä päivänä sujuvaan pelikokemukseen.
Näytönohjain koostuu grafiikkapiiristä (AMD Radeon, nVidia GeForce), näytönohjainmuistista (GDDR5X, GDDR6, HBM), virransyötöstä, näyttöliittimistä (HDMI, DisplayPort, ennen myös DVI ja VGA) ja piirilevystä, mille nämä edellä mainitut on kasattu sekä vielä jäähdytysratkaisusta (lämmönjohdinelementti + tuulettimet). Siinä missä näytönohjainvalmistajia (Asus, Gigabyte, MSI jne.) on tusinan verran ja eri malleja kymmeniä, ellei jopa satoja, niin piirivalmistajia on pelinäytönohjaimissa vain kaksi, nVidia ja AMD. Piirimalleja taas on lukuisia, nämä noudattavat onneksi jonkinlaista logiikkaa helpottamaan päättelyä, kuinka uudesta ja tehokkaasta mallista on kyse.
Uusimmat mallistot ovat nVidian RTX 3000 -sarja sekä AMD:n Radeon RX 6000 -sarja. Tuhatluvun ensimmäinen numero kertoo malliston iän, eli esim. RTX 2070 on uudempi, kuin GTX 1070. Toisesta tai kolmannesta numerosta (piirivalmistajasta riippuen) voi päätellä tehosegmentin – 5-sarja on yleensä kevyeen pelailuun, 6-sarja ns. keskiluokkaan, 7-sarjasta löytyy tehokkaammat mallit ja 8-sarja edustaa jo kärkipäätä siinä missä 9-sarjasta löytyy aivan parhaat ökymallit. Lisäksi näille on päätteitä, kuten Ti, Super ja XT, jotka nostavat sen pykälää korkeammalle tehoissa ilman päätettä olevaan malliin verrattuna.
11.09.2020
Pureudutaanpas hieman tarkemmin komponenttien sielunmaailmaan ja ensimmäisenä estradille saapuu virtalähde; Mikä tämän kapistuksen funktio on ja mitä sellaista hankkiessa tulee ottaa huomioon?
Lue artikkeli14.08.2020
Kesä lähestyy päätöstään, kansa palaa töiden pariin ja opiskelutkin pyörähtävät käyntiin. Monestikin tässä kohtaa havahdutaan siihen tosiasiaan, että rakas läppäri on muuttunut raihnaiseksi konevanhukseksi ja mieli halajaa tuoreempaa työvälinettä. Tietokone on kuitenkin monesti iso investointi, eikä sian säkissä ostaminen ole koskaan paras vaihtoehto, joten ohessa muutama pohtimisen arvoinen asia.
Lue artikkeli05.03.2021
Tietokonetta hankkiessa yksi käytettävyyden kannalta erittäin tärkeä asia on liitännät. Onko koneeseen tarkoitus liittää ulkoista näyttöä, näppäimistöä tai useita erilaisia härveleitä? Availlaanpas hieman yleisimpien liitäntöjen hyödyistä ja ominaisuuksista.
Lue artikkeli