Aukioloajat
Olemme avoinna
ma-pe 08:00-18:00
la 10:00-14:00
Käyntiosoite
Kirkkokatu 6 ,
80110 Joensuu

Termit tutuksi osa 5 - liitännät

05.03.2021

USB

Tästä tietokoneen ”yleisliitännästä” on olemassa useita eri versioita (2.0, 3.0/3.1 Gen 1/2 jne.) sekä fyysisesti erityyppiset liitännät: USB-A (se perinteinen suorakulmion muotoinen malli mihin pystyy kytkemään esimerkiksi muistitikun tai hiiren) ja USB-C (tutumpi kenties uudempien puhelimien latausreikänä). USB-C:ssä voi olla lisänä myös mitä erinäisimpiä toiminnallisuuksia, kuten esim. Power Delivery (laitteen lataus), DisplayPort Alt mode (kuva USB-C:n kautta) sekä Thunderbolt (huippunopea liitäntämuoto). 

Ylläolevassa kuvassa on nähtävillä USB-A- sekä USB-C -liitännät

HDMI/DisplayPort

Nykypäivän standardit näytön/television liittämiseksi tietokoneeseen. Myös näistä on olemassa eri versioita, esim. jo ikivanha HDMI 1.4 löytyy vielä tänäkin päivänä monesta laitteesta, HDMI 1.4:n kautta ei saa esimerkiksi 144 Hz taajuudella kuvaa pelailuun, eikä 4K-resoluutiota kuin vain 30 Hz taajuudella. HDMI 2.0 taasen on uudempi versio, josta irtoaa hertsikuvaa ja 8K:ta. Fyysisesti eri versiot eivät eroa toisistaan mitenkään, joten ainoa tapa tunnistaa portin versio on tarkastaa se laitteen teknisistä tiedoista (mikäli valmistaja on sen ilmoittanut). DisplayPort-liitännästä löytyy myöskin eri versioita, joista 1.2 on yleisin, uusimmissa laitteissa löytyy versio 1.4, joka mahdollistaa 4K-tarkkuuksisen kuvan korkeammilla virkistystaajuuksilla sekä näyttöjen ketjuttamisen. Vanhemmista malleista saattaa vielä löytyä analoginen D-SUB/VGA-liitäntä, tuo kuvaputkinäyttöjen liittämisen supertyökalu vuodelta 1987. Tämä ei ymmärrettävistä syistä tue hertsikuvia tai ylipäänsä nykyihmisen herkille silmille soveltuvaa kuvaa, joten kierrä kaukaa, jos se vain suinkin on mahdollista. 

näyttöliittimet

Kuvassa vasemmalta alkaen DVI, HDMI sekä DisplayPort -liitännät

Edellä mainittujen lisäksi kone saattaa pitää sisällään vielä esim. RJ-45 -liitännän (eli tähän käy se nettikaapeli) tai 3,5mm audio-liitäntöjä (joko kuulokkeille ja mikrofonille omansa, tai puhelintyyliin yhdistetty 4 pole -liitin).

 

Tässäpä onkin Termit tutuksi -epistolan päätepiste tällä erää. Toivon mukaan onnistuimme selventämään edes osaa tietokoneen nippeleistä ja helpottamaan juuri Sinun oheislaitteiden hankintaa. Palaute, niin risuinen kuin ruusuinen, on aina tervetullutta ja vastaamme mieluusti kysymyksiin, mikäli joku asia jäi askarruttamaan tai kaipaat vielä lisäselvennystä. Muistathan, ettei tämän(kään) jutun lukemisen jälkeen kaikkea tarvitse itse osata, vaan Tikofixin rautainen tiimi on aina valmiina auttamaan tietoteknisissä pulmissa! 


Lisää luettavaa

Pelitietokoneen anatomia

26.08.2020

Monesti pöytäkone hankitaan juurikin pelikäyttöä varten. Tänään avaamme hieman, mitä tällainen pelikapistus sitten pitääkään sisällään ja miten semmoinen rakennetaan.

Lue artikkeli

G502 - pelihiirien aatelia

06.08.2020

Tämänkertaisen epistolan tarjoaa vieraileva tähtemme Antti 'kyrex' Kyyrönen, hiirien ym. oheislaitteiden grand "old" man, jonka tuoteanalyysit perustuvat yli 20 vuoden kokemuksiin tietoteknisten vempaimien parissa. Päivän polttavana puheenaiheena on pelaamiseen tarkoitettu Logitech G502.

Lue artikkeli

Mikä näyttö minulle sopisi?

02.10.2020

Näyttö, tuo tuijotetuin osa tietokonetta on monella käyttäjällä ns. ”pakollinen paha” ja kivitalon kokoisten neliskanttisten kuvaputkivermeiden poistuttua markkinoilta harjaantumattoman käyttäjän valintakriteerinä toimiikin useimmiten näytön tuumakoko ja luonnollisesti hinta. Kyllähän näilläkin kriteereillä sen YouTuben saa näkymään, mutta tämän kirjoituksen tarkoituksena on avata mihin kaikkeen Sinun kannattaa huomiosi kiinnittää saadaksesi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen laitteestasi.

Lue artikkeli