05.03.2021
USB
Tästä tietokoneen ”yleisliitännästä” on olemassa useita eri versioita (2.0, 3.0/3.1 Gen 1/2 jne.) sekä fyysisesti erityyppiset liitännät: USB-A (se perinteinen suorakulmion muotoinen malli mihin pystyy kytkemään esimerkiksi muistitikun tai hiiren) ja USB-C (tutumpi kenties uudempien puhelimien latausreikänä). USB-C:ssä voi olla lisänä myös mitä erinäisimpiä toiminnallisuuksia, kuten esim. Power Delivery (laitteen lataus), DisplayPort Alt mode (kuva USB-C:n kautta) sekä Thunderbolt (huippunopea liitäntämuoto).
Ylläolevassa kuvassa on nähtävillä USB-A- sekä USB-C -liitännät
HDMI/DisplayPort
Nykypäivän standardit näytön/television liittämiseksi tietokoneeseen. Myös näistä on olemassa eri versioita, esim. jo ikivanha HDMI 1.4 löytyy vielä tänäkin päivänä monesta laitteesta, HDMI 1.4:n kautta ei saa esimerkiksi 144 Hz taajuudella kuvaa pelailuun, eikä 4K-resoluutiota kuin vain 30 Hz taajuudella. HDMI 2.0 taasen on uudempi versio, josta irtoaa hertsikuvaa ja 8K:ta. Fyysisesti eri versiot eivät eroa toisistaan mitenkään, joten ainoa tapa tunnistaa portin versio on tarkastaa se laitteen teknisistä tiedoista (mikäli valmistaja on sen ilmoittanut). DisplayPort-liitännästä löytyy myöskin eri versioita, joista 1.2 on yleisin, uusimmissa laitteissa löytyy versio 1.4, joka mahdollistaa 4K-tarkkuuksisen kuvan korkeammilla virkistystaajuuksilla sekä näyttöjen ketjuttamisen. Vanhemmista malleista saattaa vielä löytyä analoginen D-SUB/VGA-liitäntä, tuo kuvaputkinäyttöjen liittämisen supertyökalu vuodelta 1987. Tämä ei ymmärrettävistä syistä tue hertsikuvia tai ylipäänsä nykyihmisen herkille silmille soveltuvaa kuvaa, joten kierrä kaukaa, jos se vain suinkin on mahdollista.
Kuvassa vasemmalta alkaen DVI, HDMI sekä DisplayPort -liitännät
Edellä mainittujen lisäksi kone saattaa pitää sisällään vielä esim. RJ-45 -liitännän (eli tähän käy se nettikaapeli) tai 3,5mm audio-liitäntöjä (joko kuulokkeille ja mikrofonille omansa, tai puhelintyyliin yhdistetty 4 pole -liitin).
Tässäpä onkin Termit tutuksi -epistolan päätepiste tällä erää. Toivon mukaan onnistuimme selventämään edes osaa tietokoneen nippeleistä ja helpottamaan juuri Sinun oheislaitteiden hankintaa. Palaute, niin risuinen kuin ruusuinen, on aina tervetullutta ja vastaamme mieluusti kysymyksiin, mikäli joku asia jäi askarruttamaan tai kaipaat vielä lisäselvennystä. Muistathan, ettei tämän(kään) jutun lukemisen jälkeen kaikkea tarvitse itse osata, vaan Tikofixin rautainen tiimi on aina valmiina auttamaan tietoteknisissä pulmissa!
02.12.2020
Alkaako vanha tietokone tuntua jo hieman turhan hitaalta tai vaivaiselta? Uuden tietokoneen ostaminenhan on yleensä se helpoin oikotie onneen, mutta monesti parempi valinta niin kukkaron kuin ekologisuudenkin kannalta on luonnollisesti katsastaa, olisiko vanhan koneen fiksaus kuitenkin se fiksumpi tapa.
Lue artikkeli17.11.2021
Huollosta on tullut aiemminkin pakistua, mutta sen merkitystä ei voi liiaksi korostaa.
Lue artikkeli19.02.2021
Sarjan neljäs osa tarjoaa tiedonjanoisille selonteon tallennustilasta, siitä toisesta 'muistista', johon nimensä mukaisesti kaikki koneessa oleva tieto tallennetaan.
Lue artikkeli