Aukioloajat
Olemme avoinna
ma-pe 08:00-18:00
la 10:00-14:00
Käyntiosoite
Kirkkokatu 6 ,
80110 Joensuu

Windowsin päivitykset

21.05.2021

Päivitykset – tuo sana, joka herättää tunteita monissa tietokoneen käyttäjissä. Yleensä Windows-ympäristössä päivityksistä puhuessa tarkoitetaan käyttöjärjestelmäpäivityksiä, jotka siis vaikuttavat koko koneen peruskiven, eli käyttöjärjestelmän (Windows) toimintaan. Yleensä nämä asentuvat taustalla itsekseen Windows Updaten kautta, ja viimeistelevät itsensä sammutuksen tai uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Päivityksiä on myös erilaisia – on usein päivittyviä virusturvan päivityksiä sekä kriittisiä päivityksiä, kuukausittaisia koontipäivityksiä sekä puolivuosittaisia, suurempia versiopäivityksiä. Tätä kirjoittaessa on juuri tullut Windows 10:n kuluttajaversion uusin versio, 21H1, jakeluun. Windows Updaten kautta päivittyy toisinaan myös osa ajureista sekä laiteohjelmisto.

Mitä ne päivitykset oikein pitävät sisällään ja miksi niistä kohkataan toisinaan iltapäivälehtien klikkiotsikkoja myöten? Lyhyesti sanottuna, päivitykset parantavat tietokoneen toimintaa. Käytitpä Microsoftin omaa Defender-virusturvaa tai jotain kolmannen osapuolen tarjoamaa sovellusta, ei siitä ole juuri hyötyä ellei myös käyttöjärjestelmä ole ajan tasalle päivitetty, tietyt haittaohjelmat kun voivat tunkeutua koneelle vaikka käytössä olisi millainen virusturva tai palomuuri, jos käyttöjärjestelmän aukkoja ei ole paikattu. Myös käyttöjärjestlemän toimintaa nopeuttavia ja vakauttavia päivityksiä tulee toisinaan, sekä yleensä suurempien versiopäivitysten mukana uusia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia. 

Mitä haittaa tästä sitten on? Vanha sananlasku ”jos se toimii, älä päivitä sitä” ei nykypäivänä ole hyvä lähtökohta tietokoneen turvalliseen käyttöön. Joissain tapauksissa päivitykset ovat aiheuttaneet ongelmia osalla käyttäjistä ja nyrkkisääntönä onkin (päivityksistä huolimatta) aina huolehtia tärkeiden tiedostojen varmuuskopioinnista. Myös koko käyttöjärjestelmä on voinut päivityksen yhteydessä mennä solmuun mistä se ei osaa itse palautua, mutta tällöin on yleensä kyseessä ollut jo muutenkin ongelmallinen (mahdollisesti korruptoitunut tai käyttäjän itsensä sotkema) asennus. Toisinaan päivitysten asentaminen ei myöskään syystä tai toisesta tapahdu automaattisesti, etenkin suurempien versiopäivitysten yhteydessä. Windows 10:n kuluttajaversioiden tuki kattaa kolme viimeisintä versiota, tätä kirjoittaessa siis vanhin tuettu versio on 2004. Oman Windows-version pystyy tarkastamaan menemällä Asetukset -> Järjestelmä -> Tietoja. Jos versiosi on tätä vanhempi (pienempi numero), esimerkiksi 1909, nyt on viimeistään aika ajaa tuoreempi versio sisään sillä vanhemmille versioille ei enää tule päivityksiä, ja tietokone on päivä päivältä alttiimpi uusille uhkille. 

Mikäli päivitykset eivät onnistu, tai aiheuttavat hermojen kiristymistä, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Me Tikofixillä autamme päivitysten kanssa, ja samalla päivittämisen yhteyteen onkin kätevä lisätä koneen fyysinen puhdistus, joka omalta osaltaan lisää koneen käyttöikää ja parantaa käyttömukavuutta. Koneen puhdistamisesta löytyykin arkistomme uumenista vanha, mutta edelleen ajankohtainen kirjoitus, jonka pääset lukemaan tästä.


Lisää luettavaa

Termit tutuksi osa 5 - liitännät

05.03.2021

Tietokonetta hankkiessa yksi käytettävyyden kannalta erittäin tärkeä asia on liitännät. Onko koneeseen tarkoitus liittää ulkoista näyttöä, näppäimistöä tai useita erilaisia härveleitä? Availlaanpas hieman yleisimpien liitäntöjen hyödyistä ja ominaisuuksista.

Lue artikkeli

Tietokoneen perusteellinen huolto

17.11.2021

Huollosta on tullut aiemminkin pakistua, mutta sen merkitystä ei voi liiaksi korostaa.

Lue artikkeli

Mikä näyttö minulle sopisi?

02.10.2020

Näyttö, tuo tuijotetuin osa tietokonetta on monella käyttäjällä ns. ”pakollinen paha” ja kivitalon kokoisten neliskanttisten kuvaputkivermeiden poistuttua markkinoilta harjaantumattoman käyttäjän valintakriteerinä toimiikin useimmiten näytön tuumakoko ja luonnollisesti hinta. Kyllähän näilläkin kriteereillä sen YouTuben saa näkymään, mutta tämän kirjoituksen tarkoituksena on avata mihin kaikkeen Sinun kannattaa huomiosi kiinnittää saadaksesi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen laitteestasi.

Lue artikkeli